Публикувано на 26 март, 2020

Д-р Виктор Кирков пред БНР: „Няма нищо необичайно в преминаването на баскетболното първенство онлайн“

Добродневно

Корпоративните партньори на клубовете ще бъдат компенсирани, преговоря се за телевизионното излъчване на най-интересните срещи от шампионата

 

 

 

На Българска федерация по баскетбол е присъща дейност да организира и първенство по електронен баскетбол, счита д-р Виктор Кирков, изпълнителен директор на компанията „Спортс Мениджмънт България”, която от 17 февруари тази година е част от оперативното управление на федерацията по баскетбол. В интервю пред Светлана Димитрова за БНР спортният мениджър обясни в детайли как ще се проведе онлайн първенството на Българската федерация по баскетбол, което се планира да започне в началото на април. Това ще позволи на българските фенове да играят с любимите си състезатели, а клубовете в голяма степен ще имат възможност да компенсират корпоративните си партньори в условията на прекъснат реален шампион. В момента текат и преговори с телевизии за излъчването на най-интересните срещи.

 

 

 

„Няма нищо необичайно в преминаването на баскетболното първенство онлайн, защото поглеждайки в устава на федерацията виждаме, че основната й цел е да развива и популяризира баскетбола в България. Тази цел не прави разлика дали това става онлайн или в залата. А сред дейностите, които са заложени за осъществяването на тази цел е организирането на всякакви събития, които популяризират баскетбола. И точно това се опитахме да направим съвместно с колегите от Българска федерация баскетбол - да дадем един нов поглед към първенството. В него ще включим както състезатели, които в момента си почиват заради ситуацията с пандемията COVID-19, така и обикновени хора, които пък нямат друг шанс да се срещнат някъде и да играят заедно баскетбол с най-големите звезди на този спорт у нас”, заяви Виктор Кирков пред БНР.

 

Българската федерация по баскетбол ще бъде първата българска спортна федерация, която ще организира електронен вариант на своето първенство. Турнирът ще се проведе онлайн на игрова конзола PlayStation4 и ще е базиран на играта NBA2K20, но в специална версия, която позволява всички състезатели да играят с български отбори. Услугата ще бъде предоставена на Българската федерация по баскетбол от Виктор Владов, който е партньор на американската компания, разработила играта, и е администрирал такива шампионати в Германия. Участието в онлайн първенството ще е абсолютно безплатно, а право да се състезават ще имат само родни отбори. Плановете са турнирът да стартира в началото на април, а победителят в края на май ще получи съвсем истинска, а не виртуална купа.

 

Платформата ще позволява провеждане на първенството в до 16 групи, като всяка от тях ще съдържа по 32 отбора. Всеки от виртуалните отбори ще бъде управляван от един реален състезател, а всички баскетболисти в играта ще бъдат с изравнен рейтинг, за да бъдат съставите с абсолютно равни възможности. Българската федерация по баскетбол договори с доставчика на услугата ексклузивитет за организиране на други е-баскетболни първенства в бъдеще.

 

 

„Планирали сме да има максимум 16 групи. Има възможност мачовете да се играят в залите, в които реално се играе, да сложим оригинални екипи, с които играят отборите и всички реклами върху тях. Рекламните пана от залите също може да бъдат пренесени в играта. Така в голяма степен ще помогнем на клубовете да компенсират корпоративните си партньори в условията на прекъснат реален шампионат“, коментира Виктор Кирков.

 

Той обясни, че плановете са във всяка една от групите да има 16-те отбора от НБЛ и „А“ група. Ще има и 16 други отбори, отново български, които ще бъдат разделени в две дивизии. След като си изиграят мачовете всеки срещу всеки в дивизията, ще се направи плейоф, който ще определи най-добрите отбори във всяка една от групите. 16-те отбора, които се класират, ще играят финален турнир за определяне на шампиона до края на май.

 

 

„До момента има 60 желаещи да участват, те разполагат и с необходимата техника. Мачовете ще започват в 19.00 часа. Вече съм влязъл в преговори за предоставяне на правата за телевизионно излъчване на някои от най-интересните срещи”, сподели още Виктор Кирков и допълни, че с телевизията, която изяви желание, вероятно на следващ етап би могло да се разговаря и за правата за новото първенство на НБЛ.

 

Спортният мендижър коментира и ситуацията в българския спорт, който е спрян от 13 март след въвеждането на извънредното положение у нас. „Българският спорт, в частност футбола, ще пострадат много от това прекъсване. В баскетбола независимо какво решат клубовете – дали да прекратят или да доиграят първенството това не е кой знае какъв проблем. Убеден съм, че ще се намери начин да бъдат компенсирани и спонсорите, а телевизионните права не се продават в момента. Но за футбола това е много сериозен проблем”, обясни Виктор Кирков.

 

Той сподели вероятността много от спонсорите да са в тежко положение, което ще рефлектира и върху финансовото състояние на футболните клубове. Относно появилите се претенции на някои от тях в последните дни да бъдат компенсирани от държавата, спортният мениджър подчерта, че са абсолютно неоснователни. „Защото по начина, по който се управляват футболните клубове в България, в момента те не са ощетени. Това, че не организират мачове им спестява доста солиден финансов ресурс. Още повече, че в много от клубовете играчите вече се съгласиха да се редуцират възнагражденията им на 50% , докато не се играят мачове. Ако направим една проста сметка, ще видим, че всъщност организацията на един мач струва доста повече, отколкото клубовете печелят от този мач”, коментира Виктор Кирков. Той засегна и държавните мерки за компенсации, но изрази съмнение, че футболните клубове ще могат да се възползват от тях, предвид обявените изисквания, на които трябва да отговарят.

 

 

 

Виктор Кирков подчерта, че въвеждането на извънредно положение в страната и отменянето на реалния шампионат, по никакъв начин не са променили плановете му за развитие на българския баскетбол.

 

„Работата ми като човек, който изпълнява националната програма за развитие на българския баскетбол не е пряко свързана със спортно-техническото представяне на отборите към конкретния момент. Целта ми е с организационни, стратегически и управленски решения на следващ етап ние да имаме едно по-добро първенство”, коментира Виктор Кирков и изтъкна, че и в момента тече работа по изпълнението на програмата, която „Спортс Мениджмънт България” изготви за Българската федерация по баскетбол.

 

„Защото правилните управленски решения се взимат на базата на актуална информация. Няма как да взимаме мерки „на парче”... В момента подготвям и лицензионните условия, които трябва да покриват отборите, което ще им помогне от следващия сезон да бъдат по-добре организирани и администрирани, защото идеята е заедно да вървим напред”, сподели Виктор Кирков. Той коментира и темата за подоготовката на треньорите. Спортният мениджър е категоричен, че подготовката им трябва да се подобри, да има точни и ясни критерии за лицензирането им, за да са наясно и самите родители в крайна сметка на кой човек поверяват децата си. „Тяхното бъдеще зависи от подготовката на треньорите”, коментира Виктор Кирков.