Публикувано на 23 април, 2020

Д-р Виктор Кирков и в capital.bg за професиите спортен мениджър и социален предприемач

Добродневно

Представяне на професиите спортен мениджър и социален предприемач, направено от изпълнителния директор на „Спортс Мениджмънт България” д-р Виктор Кирков, беше публикувано тази седмица в пълния си обем и в онлайн изданието capital.bg. Преди месец статията беше част от кариерния пътеводител „Моята кариера” - периодично издание на вестник „Капитал”, разпространявано само на хартия до неговите абонати. Конкретният брой беше посветен на най-прогресивните професии на десетилетието, като в него доказани специалисти споделиха детайли от професионалния си път, знания, умения и опит в сферата, в която се развиват успешно.

 

 

„Спортният мениджмънт изисква познания в много области - мениджмънт, маркетинг, финанси, връзки с обществеността и др. А същевременно има уникална специфика, която човек може да опознае не само с подходящо образование, но и чрез дългогодишно следене на подходящи информационни потоци. При социалното предприемачество е по-лесно, защото всеки човек има пориви на добротворчество, но е изключително важно да притежава и ключови бизнес умения, за да създаде устойчиви модели за социална промяна”, споделя д-р Виктор Кирков, чиято компания „Спортс Мениджмънт България”, като официален партньор на шотландската фондация Homeless World  Cup за страната, всяка година изпраща български национален отбор, който участва на Световното първенство по футбол за бездомни хора. Тимът се нарича „Отбор на надеждата” и чрез него д-р Виктор Кирков и колегите му осъществяват социална интеграция на младежи в неравностойно положение, настанени в институции, живеещи в незаконни постройки в ромски махали или търсещи убежище в страната.

 

 

„Към момента в „Отбор на надеждата” сме работили с над 800 души, като при всичките ни 64 национални състезатели успеваемостта на работата ни по отношение на социалната интеграция е 100%. Същевременно съумяваме да се класираме средно на 12-13-о място от средно 46 състава на световните първенства”.

 

 

Като друг голям успех, д-р Виктор Кирков изтъква пред capital.bg факта, че през всичките девет години съществуване „Отбор на надеждата” успява да се самоиздържа без държавна подкрепа. „Нещо, което е немислимо за 99% от клубовете в България.” Във времето проектът беше надграден с различни социални иновации, които успешно демонстрират алтернативни модели за справяне с критичните предизвикателства в съвременното общество, най-вече по отношение на личностното развитие и образованието.

В последните години фокусът на дейността на д-р Виктор Кирков е върху консултантската дейност, развитието на социални проекти и организирането на големи спортни форуми и корпоративни събития. Последният ми значим проект беше разработването на Национална програма за развитие на българския баскетбол 2020-2023 г. по поръчка на Българската федерация по баскетбол.

 

Спортният мениджър и социален предприемач споделя, че предизвикателствата са ежедневие, а удовлетворението идва от факта, че пряко или косвено дава възможност за развитие на много млади хора, независимо дали става въпрос за професионално спортуващи или за такива в неравностойно положение. „В социалните ми проекти резултатите идват след по-малко от година, което е немислимо при повечето професионални дейности”, допълва специалистът по темата за изпитваното от него професионално удовлетворение.

 

Кликнете на снимката, за да прочетете повече за професионалния път на д-р Виктор Кирков и плановете му за развитие: