Публикувано на 05 май, 2020

Инициатива на СМБ за психологическа подкрепа във футбола еволюира в нов проект

Добродневно

Асоциация на българските футболисти и психологът Румен Колев надградиха идеята на

„Спортс Мениджмънт България“

 

 

 

Инициативата на „Спортс Мениджмънт България“ за популяризиране на ролята на психологическата подкрепа във футбола, която стартирахме през есента на миналата година, съвместно с Асоциация на българските футболисти (АБФ) и Румен Колев - психолог, работещ в сферата на спорта, беше надградена в края на миналата седмица. По идея на АБФ, ексклузивно за членове на организацията, беше "открита" безплатна телефонна линия за консултации с Румен Колев по 2 часа всеки ден. Успоредно с това асоциацията започна и рубрика "3 съвета на деня", в която психологът ще дава препоръки на българските футболисти.

 

Асоциацията на българските футболисти сподели на сайта си, че е наясно с проблемите, които съпътстват извънредната ситуация и изолацията, наложени от пандемията от COVID-19.

 

“В такова време, извадени от естествения си ритъм на живот, е напълно нормално част от футболистите да изпитват симптоми на депресия, несигурност и липса на енергия. В такива моменти на помощ идва психологията, която намира все по-широко разпространение в спорта“, аргументира АБФ поканата си към Румен Колев, който започна дейността си в областта на спорта през 2013 г., в партньорство със „Спортс Мениджмънт България“ в рамките на проекта „Отбор на надеждата“.

 

Психологът Румен Колев беше част от екипа на "Отбор на надеждата" на

световното първенство по футбол за бездомни хора в Познан, Полша, през 2013 година.

 

 

Асоциацията коментира още на сайта си, че кризата около коронавируса е изправила спортистите, в частност футболистите, пред предизвикателството да спрат ежедневните си занимания и да намалят значително физическото си натоварване.

 

„Това, в комбинация с неяснотите около тяхното професионално бъдеще и финансовата несигурност, е предпоставка повече футболисти да имат нужда да споделят притесненията си с психолог и да получат адекватна професионална помощ“, споделят още от организацията.

 

Партньорството на „Спортс Мениджмънт България“ с Асоциация на българските футболисти и Румен Колев започна с поредицата статии за известни футболисти, които са използвали психологическа подкрепа като част от професионалното си развитие. Герои на рубриката бяха Джанлуиджи Буфон, Гарет Бейл, Хесус Навас, Уейн Рууни, Неймар, Луис Суарес и др. Впоследствие „Спортс Мениджмънт България“ стартира видео поредица с лекции на Румен Колев по информативни теми от спортната психология, които АБФ да популяризира сред членовете си. Този проект обаче беше временно спрян заради въвеждането на извънредно положение в страната.

 

Психологът Румен Колев по време на среща с "Отбор на надеждата" 2019