Публикувано на 23 юли, 2020

Д-р Виктор Кирков: Трябва да има регулации и за спортните мениджъри

Добродневно

„В българския спорт няма управленци. Няма и регламент”

 

 

 

Трябва да има регулации и за спортните мениджъри, коментира д-р Виктор Кирков в предаването „Двоен Дрибъл” по Баскетбол ТВ на Българското Баскетболно Общество – ББО, водено от Димитър Чанков. Изпълнителният директор на „Спортс Мениджмънт България” (СМБ), който участва в дискусия с Лили Борисова, бивш генерален мениджър на НБЛ, подчерта, че в българския спорт няма достатъчно управленци. „Странно е как така има награда за най-добър треньор, най-добър състезател, но няма за най-добър мениджър. А всъщност спортните мениджъри са хората, които управляват спорта, и имат най-голяма заслуга за успехите на определен клуб или спортна организация”, изтъкна д-р Виктор Кирков.

Има сериозен проблем по отношение на обучението на спортни мениджъри, допълни изпълнителният директор на „Спортс Мениджмънт България”. Той припомни, че споделя практическия си опит със студенти в Националната спортна академия „Васил Левски”, като сред тях средно около 10 човека всяка година избират първа специалност „Спортен мениджмънт”.

 

„Странното е, че няма абсолютно никакъв регламент за работещите в тази сфера. Има Наредба за треньорските кадри, но няма за спортния мениджмънт. В крайна сметка всеки, който реши, може да стане мениджър в определен клуб на позиции като изпълнителен директор или спортен директор, без да покрива абсолютно никакви изисквания, което е изключително неприятно и не води до нищо добро. Защото начинът, по който се управлява българския спорт към момента, води до самоунищожение. Не виждам перспектива в развитието на българския спорт, ако наистина знаещи и можещи хора не влязат в неговото управление”, подчерта д-р Виктор Кирков.

 

Той допълни, че е масова практика спортисти да поемат управлението на клубове и федерации. Това са разпознаваеми фигури, което е добре за спорта, но по отношение на оперативния мениджмънт начело на всяка спортна организация би следвало да бъдат знаещи и можещи хора. „За съжаление тази специалност се предлага само в Национална спортна академия”, сподели д-р Виктор Кирков. Преподавателите, разбира се, правят всичко най-добро, за да подготвят студентите. И все пак д-р Виктор Кирков изтъкна като проблем липсата на договори между НСА и определени организации, така че младите спортни мениджъри да могат да работят и да трупат практически опит.

 

Лили Борисова напълно подкрепи д-р Виктор Кирков и дори сподели лични впечатления. Тя подчерта, че е „лоша и порочна практика в спортния мениджмънт” това спортист, който е бил легендарен състезател, да бъде поставян веднага на управленски пост и дори на мениджърски. „Това, че си добър играч не те прави добър мениджър и обратното”, подчерта тя и повдигна въпроса за необходимата квалификация, която трябва да имат хората, заемащи ръководни позиции в спорта. „Мениджърите не трябва задължително да са били добри спортисти, но трябва да има и симбиоза - човек, който разбира от спорта, с човек, който разбира от мениджмънт”, допълни тя.

 

Д-р Виктор Кирков и Лили Борисова коментираха още перспективите и бъдещето на българския баскетбол. Сред темите, които водещият Димитър Чанков зададе, бе и Наредбата за треньорските кадри, влязла в сила от 4 февруари, миналата година. Д-р Виктор Кирков сподели, че в момента в Българската федерация по баскетбол (БФБ) се работи по създаването на действащ лицензионен режим за треньорите, отговарящ на необходимите компетенции, които те трябва да имат. До този момент не считам, че е имало такъв”, коментира д-р Виктор Кирков и поясни, че е имало и практика да се дават временни лицензи, които по-късно се трансформират в постоянни.

 

Спортният мениджър коментира още актуалните политики, които се опитва да налага Българската федерация по баскетбол, както и вижданията си за бъдещето на организацията и управлението на популярния спорт.
Д-р Виктор Кирков се зае пряко с промените в българския баскетбол след като миналата година фирмата му „Спортс Мениджмънт България” разработи 4-годишната Национална програма за развитие на българския баскетбол 2020-2023. Поставяйки начабото на нейната реализация, Българската федерация по баскетбол (БФБ) предприе безпрецедентна реформа в управлението си. БФБ ангажира „Спортс Мениджмънт България” да започне необходимите реформи за изпълнение на стратегическия документ. За целта на управителя на СМБ Виктор Кирков бяха делегирани правомощия, сходни с тези на изпълнителен директор в БФБ.

Повече за ролята на „Спортс Мениджмънт България” в оперативното управление на Българската федерация по баскетбол, проблемите и решенията им в популярния спорт гледайте във видеото.