Публикувано на 08 април, 2021

Д-р Виктор Кирков в предаването „Двоен Дрибъл”: Изграденото до момента в българския баскетбол положи основите на нещо голямо

Добродневно

„В баскетболната федерация всичко е прозрачно. Има стабилност, осигурена от г-н Глушков, която дава увереност, че

баскетболът може да провокира нови процеси, които да развият играта”

 

 

 

„Вярвам, че това, което беше изградено през последната една година, положи основите на нещо голямо”, заяви д-р Виктор Кирков в предаването „Двоен Дрибъл” по Баскетбол ТВ. Той бе гост във виртуалното студио на водещия Димитър Чанков заедно с Орлин Атанасов, председател на УС на Българско баскетболно общество. Зрителите имаха възможност да наблюдават дискусията на живо по кабелния канал B1B Action, както и във фейсбук и YouTube страниците на предаването. Д-р Виктор Кирков направи обзор на направените промени и постигнати резултати в българския баскетбол през последната година, в която изпълнява длъжността изпълнителен директор на БФБаскетбол.

Те са вследствие на реформата, която Българска федерация по баскетбол предприе при реализацията на 4-годишната си Национална програма за развитие на българския баскетбол 2020-2023. Програмата беше изготвена няколко месеца по-рано от фирмата на д-р Виктор Кирков „Спортс Мениджмънт България”. Впоследствие баскетболната федерация реши да продължи партньорството си с компанията за спортен мениджмънт и на 17 февруари 2020 г. я ангажира да осъществи мерките, предвидени в изготвения от нея стратегически документ.


В предаването „Двоен Дрибъл” д-р Виктор Кирков изтъкна, че благодарение на партньорството между БФБаскетбол и сдружението „Българско баскетболно общество” по отношение на администрацията и организацията на първенството ББЛ „А” група, стотици млади състезатели намират възможност да се реализират в мъжкия баскетбол и да бъдат забелязани. Спортният мениджър припомни, че въпросният шампионат е породил интереса на телевизия B1B Action, от която потърсили партньорство. А такава съвместна дейност с медия с национално покритие улеснява привличането на спонсор, който получава висока еквивалентна рекламна стойност на вложените средства, какъвто е случаят и с компанията efbet. На базата на всички предприети промени и действия през последната година в българския баскетбол, д-р Виктор Кирков изрази очакването, че до края на договора с Българско баскетболно общество през 2025 г. над 100 баскетболни отбора ще се трансформират в клубове и ще станат членове на Българска федерация по баскетбол.

 

Има „много неща за доизглаждане” в ББЛ „А” група, подчерта д-р Виктор Кирков и изтъкна, че това е в резултат на бързия растеж на първенството и участниците в него – трансформацията от отбор в организиран клуб, стартиране на работа с треньор, навлизането на нови състезатели в отборите. Спортният мениджър коментира и необходимостта да се подобри взаимодействието на длъжностните лица от федерацията, както и организацията по места. „Очаквам лигата да започне да генерира повече приходи, с които да могат да поощрят и длъжностните лица”, изтъкна спортният мениджър.

 

„Има ли его в българския баскетбол?”, попита водещият Димитър Чанков. Д-р Виктор Кирков сподели, че среща проблема с голямото его навсякъде в България и баскетболът не е изолиран случай. По негово мнение това е огромният проблем в държавата като цяло.

 

„Ако това се преодолее, могат да се свършат много неща. Защото българинът е свикнал, ако той самият не е център на внимание, да не е фокусиран толкова върху нещата, които прави, и това е проблем. Не се осъзнава, че ако самият продукт български баскетбол върви като цяло напред, всички, свързани с него, ще бъдат по-добре”, сподели мениджърът.

 

Всички промени в устава на БФБ, заложени в националната стратегия, изготвена от „Спортс Мениджмънт България” през 2019 г., са били утвърдени с малки изключения, отложени във времето. Те ще бъда изчистени в отчетното общо събрание на Българска федерация по баскетбол през тази година. Събранието беше отложено, заради ситуацията с пандемията, и предстои определянето на нова дата. На него, изтъкна д-р Кирков, се очаква да се даде възможност на НБЛ, ББЛ и женското първенство да определят по един свой представител в Управителния съвет на БФБаскетбол.

 

„Класирането на националния отбор по баскетбол на Европейско първенство беше очаквано за малцина. Повечето хора не вярваха във възможностите на момчетата. Аз винаги съм бил оптимист. Считам, че това класиране би могло много да помогне на българския баскетбол”, коментира д-р Кирков. Той припомни медийния интерес, който постижението предизвика. „Трябва да се стъпи на това”, подчерта спортният мениджър. Той допълни, че не случайно в Българска федерация по баскетбол се работи по разписването на маркетингова стратегия, която да използва като основа именно класирането на националния отбор, както и всичко друго, което е изградено в последната година. „За да може в следващите две години, до участието в Европейското първенство и половин година след това, да имаме ясен план и визия какво да предприемем, така че да има последователност и резултати”, обобщи д-р Виктор Кирков.

 

В Българска федерация по баскетбол в годините назад, благодарение на президента й г-н Георги Глушков, са извършени много полезни и ценни неща. „Единственото, което е било може би проблем, е, че те не са били свързани в една цялостна концепция и стратегия”, коментира спортният мениджър. С наближаването на края на сезона той начерта приоритети, сред които са записванията за следващата година, по възможност отборите в ББЛ „А” и „Б” група да се професионализират повече и да се даде по-добра видимост на всички млади състезатели, които участват в тези първенства. „Развитието на българския баскетбол е пряко свързано с участието на тези млади състезатели в лигата”, заяви д-р Кирков. Той коментира и предстоящото включване на българските първенства в системата „Синерджи Скаутинг”. Д-р Кирков припомни, че всички мачове от НБЛ и ББЛ „А” група в момента се излъчват по телевизията или онлайн и това ще даде възможност младите играчи от тези две първенства да бъдат в полезрението на скаутите от най-големите лиги в света, вкл. NBA и NCAA. В платформата ще се качат и голяма част от мачовете в женския шампионат в „А” група.

 

Д-р Виктор Кирков, изпълнителен директор на "Спортс Мениджмънт България", и Георги Глушков,президент на Българска федерация по баскетбол

 

Д-р Кирков припомни, че договорът за партньорство между компанията му „Спортс Мениджмънт България” и БФБаскетбол изтича на 16 август тази година, като този срок е фиксиран от него, тъй като изборите за нов президент на федерацията ще се проведат през септември.

 

„Нека новото ръководство само да реши дали иска да си партнира с мен. Но аз при всички приложения ще се опитам до август месец да организирам нещата, както в сегмента 3х3, така и в детско-юношеския баскетбол. Имам предвид поне структурно. Оттам насетне в каква степен ще успеят да ги реализират в рамките на следващия сезон зависи от новото ръководство. Надявам се г-н Глушков да има желанието да остане като президент, защото той е може би най-доброто нещо, което се е случвало на българския баскетбол… В българския баскетбол всичко е абсолютно прозрачно и то от много години. Има една стабилност, която е осигурил г-н Глушков, и която ни дава увереност, че в следващите години баскетболът може да има необходимата сигурност и да провокира много нови процеси, които да развият играта, и въобще продуктът български баскетбол”, сподели д-р Кирков.

 

Той съобщи, че очаква обратна връзка от капитаните на баскетболните клубове относно Правилата за работа на Комисията на българските баскетболисти. Копия от правилата за работа на тази комисия вече са раздени на играчите, а идеята е те да могат да се включат поне със съвещателен глас в следващия Управителен съвет на Българска федерация баскетбол. „Много е важно баскетболистите да бъдат представени в управлението. Не важи само за НБЛ, а и за клубовете от женското направление и тези от ББЛ „А” група, които се професионализират”, изтъкна д-р Кирков.

 

Той коментира още настоящата наредба за треньорските кадри на ММС и сподели, че има идея как да се стимулират добрите треньори при младите състезатели и как да се мотивира навлизането на нови треньори по баскетбол. Ситуацията с пандемията забавя тези му планове, но когато се реализират, ще има десетки нови треньори, които ще си „вадят хляба” от баскетбол, и ще трупат необходимия опит, изтъкна д-р Кирков. „Това е и педагогическа работа. Спортът се нарича социален феномен, защото изгражда личностни качества”, сподели спортният мениджър. Той коментира също и продължаващите негативни възприятия за работата на треньори и състезатели със спортни психолози. „Не се прави разлика между психиатър и психолог. Спортният психолог не лекува клинични заболявания, свързани с психиката на човека, а работи върху мотивацията, концентрацията на съответния спортист и вярвам, че това трябва да се развие в следващите години в българския спорт”, сподели д-р Виктор Кирков.