Публикувано на 26 януари, 2018

Децата от „Столипиново“ се включиха в инициатива на „Спортс Мениджмънт България“ и „BG Бъди активен“

Добродневно

2 юни, 2015 година

 

Стрийт футболът откри нови възможности пред децата от пловдивския квартал „Столипиново“. В края на миналата седмица всички те бяха поканени да се включат в активности, организирани от сдружение „BG Бъди активен” и компанията „Спортс Мениджмънт България”. Пред подрастващите бяха презентирани няколко различни разновидности на стрийт футбола като алтернатива за спорт и активен начин на живот. Целта на инициативата е децата, живеещи в риск, да се мотивират да отделят повече време за игри с футболна топка на улицата, които водят след себе си ползи за здравето им и за социалната им интеграция.

 

 

Първата част от събитието се проведе в училище „Найден Геров” в кв. „Столипиново”, където присъства и един от най-добрите европейски отбори по уличен фрийстайл футбол – Копенхаген Panna House. Датският тим демонстрира нова и изключително атрактивна разновидност на футбола, наречена Panna, която не изисква големи финансови инвестиции. Тя се играе на малко пространство с обикновена футболна топка, а целта й е да се постигне победа чрез вкарване на най-много голове или преминаване на топката между краката на съперника. Десетки ученици пробваха новия спорт и искрено се забавляваха в рамките на два часа. След презентацията на Panna датският отбор поигра футбол на малки вратички с децата.

 

Същевременно 16-годишният ученик от Хасково Ники Сидеров демонстрира уменията си по фрийстайл футбол и беше бурно аплодиран от всички присъстващи. В края на събитието Димитър Стоянов, който представя България с националния „Отбор на надеждата” на световното първенство по футбол за бездомни хора в Мексико Сити през 2012 г., разказа на присъстващите за възможностите да тренират безплатно стрийт футбол в Пловдив и да вземат участие в предстоящия Мондиал в Амстердам през септември.