Публикувано на 27 януари, 2018

Международен отзвук предизвика Европейският стрийт футбол фестивал в София

Добродневно

5 юни, 2017 година

 

 

Международен отзвук предизвика Европейския стрийт футбол фестивал, който се проведе в София от 24 до 29 май. Инициаторът на събитието „Спортс Мениджмънт България” ЕООД  получи висока оценка от чуждестранните участници, както и поздравителни адреси за отличната организация на събитието от изпълнителния директор на шотландската фондация Homeless World Cup Райън Макий, партньор на фестивала, и от ръководствата на отборите от Унгария и Австрия.

 

„За нас е чест да получим подобно високо признание. Убеден съм в огромния потенциал на инициативата и нейната кауза – преодоляване на социалната изолация за хора в неравностойно положение чрез футбол. Вероятно най-ценният резултат от завършилия току-що фестивал е усещането за общност и атмосферата на доверие, приятелство и подкрепа, които той създаде за участниците”, каза Виктор Кирков, мениджър на „Спортс Мениджмънт България” и на „Отбор на надеждата”.

 

Българският „Отбор на надеждата” е пример за успеха на концепцията, че футболът е в състояние да увлече момичета и момчета от маргинализирани групи и да им даде шанс да покажат способностите си на спортния терен и извън него. За пет години с отбора са тренирали безплатно близо 500 деца и младежи в неравностойно положение, а над 70% от тях са променили живота си в положителна посока.

 

В духа на тази идея организаторите на софийското издание на Европейския стрийт футбол фестивал включиха в програмата му не само шампионат по футбол, но и работилници за личностно развитие, в които участваха над 100 играчи от Унгария, Гърция, Италия, Финландия, Литва, Северна Ирландия, Румъния, Австрия, България, както и бежанци и мигранти.

 

Началото бе поставено с курс по български език, воден от сугестопедагозите Ванина Бодурова и Ина Петкова, помогнал на участниците да преодолеят езиковата бариера и да тестват веднага наученото, и да изпитат психотерапевтичния ефект на метода на д-р Лозанов. Общуването, себеизразяването и вярата в собствените сили бяха в основата и на останалите занимания. Участниците изследваха физическите си възможности чрез танц с помощта на Стефания Георгиева от театър „Атом“ сред декора на филмовото студио „Ню Бояна“, където символичен домакин бе актьорът и режисьор Ники Илиев, тазгодишният посланик на „Отбор на надеждата”. Уъркшопът на Ирина Апостолова им даде възможност да изразят емоциите си чрез рисуване, а вокалната сесия на музиканта Константин Кучев им подсказа как да открият собствените си гласове.

 

Тренировките по футзал и катерене в Националната спортна академия бяха своеобразен мост към шампионата по футбол, който се проведе в последните два дни от фестивала на специално изграденото игрище в Княжеската градина в София.

 

България бе представена от три отбора от 18 играчи, избрани след селекционни турнири в София и страната. Шестима от тях са израснали в институции, а останалите са от ромски махали. За страната ни се състезава и сборен тим на бежанци и мигранти, който се класира на почетното трето място при мъжете. Съставът на Румъния стана първи, следван от Литва.

 

 

 

Шампион при жените е тимът на Финландия, а състезателката Йона Рандом – капитан на отбора, спечели от „Теленор” приза за най-полезен играч на турнира и получи актуален модел смартфон. Наградата беше връчена от Ирина Василевска, главен директор „Корпоративна политика и правни въпроси“. Български състав грабна наградата за феърплей при мъжете, а при жените това отличие завоюваха участничките от Гърция.

 

Другият голям успех за България дойде от курса за съдии, проведен в рамките на фестивала. Стефан Златев, бившият играч от световното първенство за бездомни в Амстердам 2015, който живее в дома за деца в Доганово, бе избран за съдия на предстоящото Световно първенство по футбол за бездомни хора през август в Осло.