Публикувано на 12 февруари, 2018

Над 350 деца и младежи се включиха в проект на „Спортс Мениджмънт България”

Добродневно

8 декември, 2017 година

 

 

Над 350 деца и младежи взеха участие в спортните събития и уъркшопове, организирани като част от проекта „Футбол и забавление: укрепващата здравето физическа активност за бежанци в България“, който „Спортс Мениджмънт България“ реализира с финансовата помощ на Европейския съюз през 2017 година.

 

 

„HEPA“ („health-enhancing physical activity“) на Европейския съюз е мрежа за популяризиране на физическата активност, подобряваща здравето. Като част от дейностите по постигането на тази мисия е програмата на Европейската комисия „Насърчаване на мерките и действията на НЕРА за политиката и действията за подкрепа на бежанци“ („Promoting HEPA policymeasuresandactionsforrefugees“). Поканата за проектни предложения по програмата бе конкретизирана за мерки и действия за насърчаването на по-широкия достъп на бежанци до спорт и физически активности. Кандидатстваха общо 53 проекта. Европейската комисия взе решение да финансира 11 от тях, като сред одобрените бе и проектното предложение на „Спортс Мениджмънт България“, което се класира на 7-място.

 

За целите на проекта бе проведена кръгла маса с водещи специалисти – социални спортни треньори, педагози, както и представители на Държавна агенция за бежанците и Министерство на образованието и науката. Освен това беше създаден учебник, предназначен за занимания по метода Сугестопедия за деца от афганистански, сирийски, ирански, иракски, пакистански и арабски произход. Бяха раздадени 5000 брошури и плакати, чиято цел е повишаване осведомеността сред бежанците за целите и дейностите по програмата на Европейския съюз за промотиране и окуражаване на физическата активност, подобряваща здравето (health-enhancing physical activity – „HEPA”), в рамките на Европейския съюз и на национално равнище.

Реализирането на „Футбол и забавление: укрепващата здравето физическа активност за бежанци в България“ обхвана 4 бежански центъра, като за целта бяха осигурени необходимите условия за спорт.

В безплатните спортни мероприятия

в центъра в Харманли се включиха около 250 деца, които бяха разпределени в 3 групи: до 10 години, от 10 до 14 години и над 14 години. В другите три бежански центъра, които участваха в проекта, са в столичните квартали „Овча купел”, „Враждебна” и „Военна рампа”. За всяка от групите бяха осигурени тренировки два пъти седмично с продължителност 1 час и 30 минути.

За провеждането на спортните игри „Спортс Мениджмънт България” закупи и раздаде 120 екипа, включващи фланелки, шорти, калци и спортни обувки. Екипите са брандирани с логото на Европейския съюз, което спомогна за сплотяването на децата и младежите и обединяването им около генералната цел на проекта, а именно по-бързото им и успешно интегриране. Постигнатата атмосфера на добронамереност и обща мисия ги предразположи да дадат всичко от себе си по време на спортните мероприятия, да се забавляват и да проявяват ентусиазъм както в игрите, така и в придобиването на нови знания и опитности.

Около две седмици след старта на проекта през месец април всички междуетнически конфликти в лагерите спряха и не се възобновиха до неговия край. Становището на работещите в центъра в Харманли, например, беше, че промяната се дължи изцяло на спортните активности с децата. Това за пореден път доказва какъв е потенциалът на спорта като инструмент за социална промяна в обществото.

 

Липсата на състезателен елемент в проведените спортни игри в четирите бежански центъра спомогна децата и младежите да не се стремят непременно да се конкурират, а да се забавляват и да придобият нови умения и знания. Това е и мисията на „HEPA” („health-enhancing physical activity“), а именно промотирането на физическата активност като подобряваща здравето в рамките на Европейския съюз и на национално равнище и в частност - насърчаването на по-широкия достъп на бежанци до спорт и физически дейности, увеличаване на осведомеността им относно здравните и социални ползи от практикуването на спорт и физическа активност, по-добро благосъстояние и интеграция на бежанците в обществото чрез спорт и физическа активност и повишаване на знанията им за европейските ценности чрез участие в спортни събития.

Сред изпълнените цели е и сформирането на отбор от бежанци и включването му в Европейския фестивал по стрийт футбол за хора в неравностойно положение, който се проведе от 24 до 29 май миналата година в София. Младежите, търсещи убежище, завършиха на престижното трето място в крайното класиране. По време на състезанието двама от общо 8-те бежанци - сириецът Барзан Ага Мохамад и афганистанецът Салем Сатари, бяха забелязани от националния селекционер Кирил Кюлев и включени в разширения състав на националния „Отбор на надеждата”. Младежът от Сирия, който беше настанен в центъра в Харманли, отказа да започне тренировки в София, ако с него не се преместят всичките му роднини, а Сатари не получи статут, което му попречи да замине с тима за Осло (Норвегия), където през есента се проведе Световното първенство по футбол за бездомни. Въпреки че не успя да участва в Мондиала, афганистанецът беше удовлетворен от положените усилия и постигнати резултати, тъй като беше привлечен в юношеския отбор до 19 години на ПФК „Левски” (София), който е на второ място във временното класиране на първенството.

През септември миналата година в рамките на реализирането на проекта беше проведено и обучение на 10 бежанци – 5 от бежанския център в Харманли и 5 от приемателния център в столичния квартал „Военна рампа”. Ръководител на подготовката им бе Методи Здравков, който е бивш национален треньор на „Отбор на надеждата” и е в топ 10 на най-добрите спортни треньори в България за 2012 година. След като младежите бяха сертифицирани за социални треньори по спорт, те започнаха занимания с по-малки деца в регистрационно-приемателни центрове, като по този начин имат възможност да им предават придобитите умения и знания по време на реализирането на проекта „Футбол и забавление: укрепващата здравето физическа активност за бежанци в България“ и да осигурят неговата устойчивост.

През декември миналата година „Спортс Мениджмънт България” направи презентация за дейностите и постигнатите резултати при реализирането на проекта „Футбол и забавление: укрепващата здравето физическа активност за бежанци в България” („Football and Fun: HEPA for refugees to Bulgaria“), финансиран от Европейския съюз. Срещата се проведе в Национална спортна академия „Васил Левски“ и освен за представители на медиите, беше организирана за студентите, изучаващи специалност „Спортен мениджмънт“. Основната цел на събитието беше да запознае присъстващите с успехите на конкретния изпълнен проект и да им даде възможност да се уверят в потенциала на спорта като инструмент за случването на социална промяна в обществото. Не на последно място презентацията вдъхнови младите хора да обмислят, инициират и реализират свои социални проекти чрез спорт.

„Искрено се надявам, че много от Вас са разбрали, че целта на спорта е преди всичко да изгражда личностни качества, а не да постига високи резултати“ , заяви на срещата Виктор Кирков, изпълнителен директор на „Спортс Мениджмънт България”.