Надежда за всеки

 

Триумфалното представяне на „Отбор на надеждата“ на ежегодното световно първенство по футбол за бездомни хора възвръща вярата в постигането на успехи в най-популярната игра и подклажда националната ни гордост.

 

 

От създаването си през 2011 година до днес необикновеният тим сбъдва мечтите на стотици младежи да реализират потенциала си в международни турнири. Спечелените титли и отличия за България се дължат не само на отборния дух и спортните умения на играчите, а и на личните им качества, изградени за времето, в което тренират с тима.

 

 

Сплотени от предизвикателството да преодолеят чувството за обреченост, което носи неблагоприятния житейски старт, и мотивирани да предизвикат положителна промяна в живота си, младежите от „Отбор на надеждата“ с еднаква решителност постигат забележителни постижения както на терена, така и извън него.

 

Този чудодеен обрат в съдбата на стотици младежи се случва именно благодарение на „Отбор на надеждата“ и на менторите, които ги напътстват. Те ги насърчават да повярват в собствените си сили и възможности, да се убедят, че победите в спорта, а и в личен план, зависят само и единствено от тяхната отдаденост и трудолюбие. В това е и магията на футбола! Веднъж завладени от нея и увереността, че няма невъзможни мечти, младежите, включили се в „Отбор на надеждата“, неминуемо пренасят тази целеустременост и в живота си.

 

Обявяват ново начало

 

– свободно от хватката на неблагоприятни обстоятелства, необременено от оправдания, колебания и отчаяние.

 

Резултатите са налице! Вече стотици млади хора, станали част от „Отбор на надеждата“, съумяха за смайващо кратко време да изградят ключови за спорта, а и за живота, качества - дисциплина, самоконтрол и уважение към другите, решителност и непоклатимата надежда, че всяка мечта зависи от усилията и силата на желанието, с които се преследва.

 

„Отбор на надеждата“ не просто дава шанс на младежи, притиснати от обезсърчаващото влияние на средата си. Показва им как самите те да си помогнат, да отключат личния си потенциал, да добият вътрешната убеденост и правилната мотивация, за да имат по-добър живот. Улеснява достъпа до спорт, като обезсилва всякакви социални бариери, които иначе биха били непосилни за преодоляване от повечето млади хора, докоснали се до магията му.

 

Чрез доказаната ефективност на

спорта като инструмент за социална интеграция

 

от създаването си до днес, „Отбор на надеждата“ подпомогна успешната реализация в обществото на стотици младежи от различни социално изолирани групи – деца и младежи от институции; деца и младежи от малцинствени групи, които живеят в лоши условия; мигранти, които кандидатстват за бежански или хуманитарен статут в България.

 

„В „Спортс Мениджмънт България“ не помагаме на никого и не искаме да го правим. Ние само създаваме предпоставки хората да си помогнат сами. И именно това е успешната формула, която гарантира устойчивост на постигнатите резултати по отношение на социалната интеграция на момчетата от тима. Важно е всеки да знае, че ключът за вратата към неговото по-добро бъдеще е в самия него“, казва Виктор Кирков, създател и мениджър на "Отбор на надеждата".

 

Мотивирани от постигнатите спортни резултати на ежегодното световно първенство по футбол за бездомни хора и най-вече в социалната интеграция и реализация на младежите, участвали в „Отбор на надеждата“, днес инициативата обхваща над 10 български града и е осигурила безплатни футболни тренировки и екипировка на

 

стотици деца и младежи в неравностойно положение

 

От създаването на „Отбор на надеждата“ през 2011 година до днес, участие в него са взели над 400 деца и младежи от институции, бежанци и други хора в неравностойно положение. Над 70% от трениращите в различните градове са променили живота си към по-добро, а над 95% от играчите, представяли България на световните първенства по футбол за бездомни хора, са намерили работа и са я задържали, продължили са образованието си, напуснали са институциите и са наели квартира. Някои от тях са се реализирали в чужбина.