Професионални триумфи

Десетки спечелени титли и медали на световни форуми, стотици сбъднати мечти, организационни успехи, получили високи национални, а и международни оценки, и полагането на основите за провеждането на шампионати по спортове, популярни в световен мащаб, постигна „Спортс Мениджмънт България“ от създаването си през 2011 година до днес.

 

 

 

За стремглавото си изкачване на тези върхове официалният партньор на фондация Homeless Wolrd Cup за България загатна още в първите месеци от дейността си. През есента на 2011 година „Спортс Мениджмънт България“ организира заедно с „УниКредит Булбанк“ първенство по фрийстайл футбол в София, давайки шанс на десетки талантливи младежи да покажат уменията си пред по-широка аудитория.

 

 

14-то място на Мондиала, 

Мексико Сити'2012 

 

Силно впечатление компанията направи и с първия национален „Отбор на надеждата“, който излъчи като претендент на Световното първенство по футбол за бездомни хора през октомври 2012 година. Тимът, представящ България на Мондиала в Мексико Сити, завърши на 14-о място в крайното класиране от общо 43 мъжки отбора.

 

 

Още на следващата година, „Спортс Мениджмънт България“ разшири дейността си, подпомагайки съставянето на национален тим, който да представя България на Мондиал във Варшава. При участието си на първото световно първенство за деца от домове през лятото на 2013 година, отборът на България записа две победи и завърши в четвърта група с 6 точки и положителна голова разлика 8:7. 

 

Само няколко дни по-късно български младежи отново прославиха страната ни на международен форум. Женският национален отбор на „Спортс Мениджмънт България“ триумфира на европейското първенство по футбол за бездомни хора. Дамският ни тим записа победи във всичките си четири мача от престижния турнир в центъра на Мюнхен, Германия и спечели купата. Успехът им не остана незабелязан както на първенството, така и у нас. При завръщането си тимът получи поздравителни адреси от президента на Република България Росен Плевнелиев и от спонсорите на „Отбор на надеждата”.

 

 

 

„Европейската Ви титла несъмнено доказва, че българските спортисти могат да служат за пример със своята самодисциплина и спортна борбеност. Сигурен съм, че нивото на Вашата игра е достигнато с много труд и усилени тренировки, както и благодарение на работата и подкрепата на Вашия треньор Кирил Кюлев и на цялото ръководство на „Спортс Мениджмънт България”, пише в писмото от Президента Росен Плевнелиев.

 

 

Купата на Познан и 17-то място за мъжкия отбор на Мондиал'2013,

дамският тим стана 7-ми в света

 

 

Успехите за 2013 година на „Спортс Мениджмънт България“ се увеличиха още през август. Компанията излъчи два отбора, които да представят България на световното първенство по футбол за бездомни хора в град Познан, Полша. Мъжкият ни отбор спечели Купата на град Познан и завърши на 17-то място в крайното класиране на престижния турнир, а дамският ни тим победи Полша с 5:0 и зае 7-мо място в света!

 

Виктор Кирков, изпълнителен директор на "Спортс Мениджмънт България", и легендарният треньор Фабио Капело

 

През 2014 година „Спортс Мениджмънт България“ продължи да утвърждава мястото си сред лидерите в организирането на спортни събития. Благодарение на компанията и партньора й „УниКредит Булбанк“, млади таланти на възраст от 7 до 14 години получиха ценни съвети и напътствия от легендарния специалист Фабио Капело. Един от най-добрите треньори в света, който бе в България по покана на „УниКредит Булбанк“, зарадва 12 български деца с импровизирана тренировка в центъра на София, малко преди срещите си с представители на бизнеса и медиите.

 

 

 

12-а позиция на Мондиала, Чили'2014

 

 

Есента на същата година настъпи за „Спортс Мениджмънт България“ с постигането на нов триумф. Националният ни тим, излъчен от компанията, зае рекордната 12-а позиция в крайното класиране на световното първенство по футбол за бездомни хора в Сантяго, Чили. Поздравленията не закъсняха. Още със завръщането си младежите от „Отбор на надеждата“ бяха  наградени с красиви плакети от служебния заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов. 

 

 

 

 

„Отбор на надеждата” е отлична социална инициатива. Самият факт, че момчетата постигнаха най-доброто си класиране до момента на световно първенство по футбол за бездомни хора го показва. Надявам се градацията в тима да продължи и футболистите да бъдат още по-мотивирани, сплотени и да тренират повече, за да постигнат догодина в Амстердам още по-добри резултати”, каза служебният заместник-министър на младежта и спорта Калин Каменов.

 

В началото на следващата година „Спортс Мениджмънт България“ получи поредно признание за усилията си в подпомагането на младежи в неравностойно положение да променят живота си към по-добро чрез спорт. Екипът на „Отбор на надеждата” беше удостоен с Почетния знак – медал „За хората с добри сърца” на Фондация „Помогни на нуждаещите се”. Престижното отличие беше връчено на създателя и мениджър на тима Виктор Кирков от д-р Георги Найденов, изпълнителен директор на фондацията и организатор на събитието.

 

„Чувствам известно неудобство да приема тази награда в присъствието на истински герой като Десислав Наков, който е спасил човешки живот. Винаги съм казвал, че екипът на „Отбор на надеждата” няма за цел да помага директно на никого, а само създава предпоставки хората в затруднено положение да си помогнат сами. В нашия случай именно играчите в отбора са големите герои, тъй като те съумяват да изградят живота си от нищото”, коментира Виктор Кирков пред присъстващите в залата, след като получи отличието.

 

През май 2015 година Спортс Мениджмънт България“ организира в партньорство със „BG Бъди активен“ спортно събитие в Пловдив, на което един от най-добрите европейски отбори по уличен фрийстайл футбол - Копенхаген Panna House демонстрира нова и изключително атрактивна разновидност на футбола, наречена Panna. През юни „Спортс Мениджмънт България“ и „BG Бъди активен“ отново работиха заедно. Двете организации зарадваха децата от пловдивския квартал „Столипиново“ със спортни активности. Пред подрастващите бяха презентирани няколко различни разновидности на стрийт футбола като алтернатива за спорт и активен начин на живот. Целта на инициативата бе децата, живеещи в риск, да се мотивират да отделят повече време за игри с футболна топка на улицата, които водят след себе си ползи за здравето им и за социалната им интеграция.

Месец по-късно, „Спортс Мениджмънт България“ обяви поредната добра новина. Компанията организира провеждането на курс за футболни съдии, след който бяха сертифицирани 15 души, като повечето от тях са бивши национали от „Отбор на надеждата“. 

 

Обучението бе проведено от Пол Нагтегаал, дългогодишен рефер на ФИФА и съдийски ментор на Homeless World Cup. Пол Нагтегаал, който е родом от Холандия, бе у нас по покана на „Спортс Мениджмънт България”. Заедно с него на посещение в България бе и Закиа Моулаои, директор „Развитие на международните партньори” във фондация Homeless World Cup.

 

„Моята работа е да посещавам различните партньори на Homeless World Cup и да помагам за тяхното развитие. „Спортс Мендижмънт България” е партньор на нашата фондация от скоро, но впечатленията ми от работата на българския екип са отлични. Това е и причината първият официален съдийски курс на нашата фондация да се проведе именно в София”, каза Моулаои.

 

В началото на август, същата година, бе обявено, че българският рефер, който ще свири на предстоящия Мондиал в Амстердам, е Исус Чавдаров от старозагорския дом за деца, лишени от родителска грижа „Мария Терезия”.

 

Младежът, който е на 19 години, представяше България на първенството в Чили през 2014 година, а в началото на юни 2015 година премина успешно съдийски курс за стрийт футбол при дългогодишния рефер на ФИФА Пол Нагтегаал в София.

Малко преди това, през юни, „Спортс Мениджмънт България“ участва в организирането на Европейско първенство по футбег в София в партньорство с Urban Komba Footbag Club. Професионализмът им предизвика голям отзвук, след високата оценка, която получиха от международната федерация в този спорт.

 

Постиженията за „Спортс Мениджмънт България“ продължиха и през август, когато националните отбори по стрийт футбол на България спечелиха златни и бронзови медали на европейското първенство, което се проведе в град Прора (Германия). Дни по-късно компанията положи основите на партньорството си с „Мини футболна лига – България”, като първата им съвместна инициатива бе организирането на целогодишно първенство по мини футбол в София, което да дава възможност на победителя и за международна изява. Последва организацията на регионални шампионати по мини футбол, като през февруари, 2016 година бе излъчен големият победител. Аматьорският тим „Партизан“ (Челопечене) спечели столичното състезание на Мини футболна лига и получи правото да участва безплатно в републиканския шампионат от 27 до 29 май в курорта „Константин и Елена“.

 

„Спортс Мениджмънт България“ посрещна новата година с още един партньор. В началото на септември, 2015 година, компанията се ангажира с координирането на европейската кампания MOVE Week за територията на София, след подписването на договор за партньорство с основния организатор на инициативата в страната – сдружение „BG Бъди активен”. Кампанията в София, с която зае „Спортс Мениджмънт България“, приключи по прекрасен начин с Мини европейско първенство по волейбол, в което се включиха осем смесени отбора от различни училища.

 

 

9-то място на Мондиала, Амстердам'2015

 

 

Другата голяма новина за 2015 година бе поредният триумф на „Отбор на надеждата“ на световен форум. В края на септември националният тим на България завърши на 9-то място на Мондиала в Амстердам, Холандия. Това е най-доброто постижение за българския отбор досега. В световното първенство през 2015 година участваха общо 47 мъжки отбора, като средната възраст на състезателите от тима на България (19 години) бе най-ниска от всички участници в турнира.

 

Новата 2016 година започна за компанията с поредно признание. В началото на януари „Отбор на надеждата“ и „Футболен клуб Танг Ра“ бяха отличени с годишната награда на ФИФА за феърплей. Световната футболна централа присъди престижния приз в рамките на церемонията за излъчване на носителя на „Златната топка“ за 2015 година.

 

 

 

Наградата се дава на всички футболни организации, помогнали на бежанците през годината. Във „Футболен клуб Танг Ра“ са тренирали приблизително 20 футболисти от Африка и Близкия Изток, кандидатстващи за статут на бежанци в България. Наградата не е случайна и за „Отбор на надеждата“, чийто вратар на световното първенство в Чили беше бежанецът от Мали - Куаси Ив. На шампионата той спечели индивидуален приз за най-добър играч на своя пост.

През пролетта на 2016 година „Спортс Мениджмънт България“ реализира съвместна инициатива със Столична община, която цели да популяризира и повиши физическата активност на жителите на столицата. Компанията организира безплатни фитнес тренировки на открито в София. Заниманията бяха водени от квалифицирани инструктори, като проектът бе в партньорство с фитнес центрове „Атлетик”. Дни по-късно, отново с цел популяризиране на физическата активност, треньорът на „Отбор на надеждата“ Методи Асенов организира футболен турнир в столичния квартал „Факултета“. Състезанието продължи три дни, а големият победител бе „Рома М“.

 

През 2016 година спортните събития, с които „Спортс Мениджмънт България“ се зае като координатор на кампанията NowWeMOVE за София, бяха още по-мащабни. На 12 май компанията проведе безплатно дискусионно обучение като участниците в него научиха какви възможности дава всяка от инициативите на кампанията NowWeMOVE на организациите, които се занимават с физически активности и спорт, всички детайли относно организирането на събития, както и как да комуникират успешно с медиите. Празникът на спорта започна на следващия ден, когато се отбелязва Европейския ден без асансьори. По този повод се проведе състезание по изкачване на стълби. Спортните активности през уикенда ангажираха деца, младежи и родители. В събота групата StrollerFitMama направи безплатна тренировка за майки с деца в детски колички, Cordão de Ouro демонстрира капоейра, а неделя клуб „Дарко тийм” презентира лекоатлетическа тренировка за деца. И в двата дни на мястото на събитието имаше спортен аниматор, който раздвижи всички присъстващи.

 

 

През юни 2016 година „Спортс Мениджмънт България“ се включи в още една мащабна инициатива. „Отбор на надеждата“ участва в демонстративен футболен мач, като част от събитие, инициирано от Министерство на младежта и спорта по повод 60-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО. Националният ни тим, който по-късно същата година представи България на световното първенство по футбол за бездомни хора, подпомогнат от футболистки на НСА „Васил Левски“, игра срещу отбор, съставен от бившите футболисти Константин Мирчев, Радослав Здравков, Станислав Ангелов, съветникът на министър Красен Кралев – Гошо Гинчев, журналисти и служители на ММС. Освен футболната среща, имаше още турнири по волейбол, баскетбол, петанк и тенис на маса. Малко преди спортните мероприятия се проведе „Щафетата на знаещите“. В парк „Възраждане“ девет български шампиони запознаха над 1000 деца с 9-те родни обекта, включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. Сред спортните звезди, които се включиха в инициативата, бе и Тереза Маринова. През 2015 година олимпийската шампионка на троен скок и вокалът на рок групата Б.Т.Р. Атанас Пенев бяха официални лица на „Отбор на надеждата“.

 

В края на юни, компанията организира приятелския международен турнир „Sports Management Bulgaria Cup“ за бездомни хора. Състезанието бе открито от Радостин Стойчев, който е посланикът на „Отбор на надеждата“ за 2016 година. В шампионата участваха отборите на Босна и Херцеговина, който бе и големият победител, съставите на България, Румъния, „Африка Юнайтед” и бивши играчи на „Отбор на надеждата”.

Дни по-късно „Спортс Мениджмънт България“ и Мини футболна лига организираха национално първенство по стрийт футбол на БългарияПобедителят за 2016 година стана отбор от трима студенти: Димитър Митев (Шумен), Антоний Ангелов (Хасково) и Кристиян Маджуров (Бургас).

 

Те спечелиха правото да представят България на предстоящото европейско първенство по стрийт футбол в Прора (Германия) от 21 до 25 юли. Към тях се присъедини и Андрей Павлов от Пловдив, който беше избран от националния селекционер Кирил Кюлев за най-полезен играч на турнира извън тима на победителите. В края на юли тимът спечели бронзовите медали на Европейското първенство по стрийт футбол.

 

 

"Мъжката купа" и 17-то място на Мондиала, Глазгоу'2016

 

 

 

 

Малко по-рано същия месец и националният отбор, който представи България на световното първенство по футбол за бездомни хора в Глазгоу, Шотландия спечели „Мъжката купа“ и се нареди на 17-то място в крайното класиране.

 

„Резултатите са впечатляващи – 97% от националните състезатели в отбора имат успеваемост в социалната интеграция. Това изпълва със смисъл самото название на проекта „Отбор на надеждата” – надеждата, че младите хора, които станат част от това предизвикателство, имат шанса да променят изцяло живота си в положителна насока, да развият потенциала си, ако са амбицирани, отдадени и борбени. Пожелавам на ръководството, треньорите и състезателите успешно представяне на следващите първенства, които ги очакват, както и низ от победи във всяко лично и отборно начинание! На добър час!”, написа Президентът на Република България, Росен Плевнелиев в края на ноември, 2016 година в обръщението си до „Спортс Мениджмънт България“ по случай 5-годишнината от създаването на „Отбор на надеждата”.

 

В началото на юни 2017 година професионализмът на „Спортс Мениджмънт България“ бе удостоен с поредната висока международна оценка. Повод бе Европейския стрийт футбол фестивал през май в София. Компанията бе инициатор на събитието и получи положителни отзиви от всички чуждестранни участници, както и поздравителни адреси за отличната организация от изпълнителния директор на шотландската фондация „Homeless World Cup“ Райън Макий, партньор на фестивала, и от ръководствата на отборите от Унгария и Австрия. 
 
През юли България бе единствената държава, която взе медали и при мъжете, и при жените на европейското първенство по стрийт футбол в германския град Прора. Мъжкият отбор спечели сребърните медали, а женският – бронзовите.
 

 

 

 

10-то място на Мондиала, Осло' 2017

 

 

 

През септември националният ни тим отново пожъна успех на световното първенство по футбол за бездомни хора в Осло, Норвегия. България завърши на забележителното 10-то място от 45 състава в крайното класиране. Така националният ни отбор за 2017 година постигна второто най-добро представяне на страната ни в историята на Мондиала след 9-тото място на тима от 2015 година.